Helse

knekks1

Testikkelsvulster og kryptorkisme hos hannhund

Kryptorkisme vil si at hannhunden kun har en (eller ingen) testikkel i pungen, og er et vanlig problem hos hannhund.

En av de vanligste svulstformene hos hannhund er svulster i testiklene og ved kryptorkide testikler (i buken) øker sannynligheten for testikkelsvulst 10 ganger.

Vil du lære mer om kryptorkisme og testikkelsvulster hos hannhund – les vår artikkel.

Les artikkelen her

Publisert 1.november 2016

Helse

Hannhundens anatomi

Prostataproblemer hos hannhund

Denne måneden har vi fokus på hannhunden og ulike medisinske tilstander knyttet til hundens prostakjertel.

Les mer her

Publisert 1. november 2016

Portrett / Aktivitet

nese 3

Nesearbeid med hund – Sporinnlæring

Hunden har en fantastisk luktesans og synes det er veldig morsomt å bruke nesen. Denne artikkelen viser deg hvordan du lærer inn grunnleggende menneskespor til hunden din. En morsom aktivisering dere kan gjøre sammen.

Les mer her

Publisert 1. juli 2016

SAMSUNG CSC

Allergi – hva er egentlig det?

Kløe, røde øyne, hyppig ørebetennelse eller løs mage… Kan det være allergi? Denne artikkelen forteller deg mer om dette omfattende temaet som rammer mange hunder i Norge.

Les mer her

Publisert 1.oktober 2016

Immunforsvar

Hundes immunforsvar – Hva er egentlig det?

Det medfødte og det ervervede immunforsvaret beskytter kroppen mot farlige inntrengere fra verden utenfor (ulike mikroorganismer som bakterier, virus og sopp). Ved å forstå mer om immunforsvaret vil du også forstå mer av hva som skjer under en vaksinering og hva som går galt når kroppen blir allergisk.

Les mer her

Publisert 1. oktober 2016

 

 

 

Svamp

Valpen og pregingsperioden del 3 – Preging i praksis

Denne artikklen er del 3 i vår artikklserie om arv, preging og læring hos hund. Den tar for seg preging i praksis, og gir gode tips og råd på veien til hvordan du som valpeeier kan bruke pregingsperioden for å forme valpen til et trygt og veltilpasset individ.

Les mer her

Publisert 1. mai 2016

Magedreining rtg kvadrat

Magedreining

Magedreining er en meget akutt sykdom. Her er det viktig at du som eier kan symptomene og vet hva du kan gjøre for å redde liv.

Les mer her

Publisert 1. august 2016

Heteslag kvadrat

Heteslag hos hund

Har du tenkt på at hunder faktisk ikke svetter gjennom huden sin? Det vil si at de må pese ut nesten all overskuddsvarme og er derfor ekstra uttsatt for heteslag. Les artikkelen for å lære mer om heteslag.

Les mer her

Publisert 1. august 2016

 

 

 

Pointeren Billie på utenlandstur

Dylegehjelpens veterinær Camilla har testet ut utenlandstur med hund. En flott og minneverdig ferie! Artikkelen forteller hva du må ordne i forkant av reisen, og hvilke sykdommer og parasitter du må beskytte hunden mot.

Ønsker du å ha med hund på ferie?

Les mer her

260px-Hugorme

Huggormbitt hos hund – Les historien om da hunden Ixie ble bitt av huggorm.

Hvert år fører huggormbitt til mer eller mindre alvorlige forgiftninger hos hund. Les historien om da hunden Ixie ble bitt av huggorm og om symptomer, førstehjelp og behandling ved bitt.

Les mer her

Publisert 1. juli 2016

SAMSUNG CSC

Vannhale

Hunden Dina prøvde seg på andejakt en tidlig vårdag – resultatet ble en vond hale.

Artikkelen forteller deg hva vannhale er, hvordan det oppstår og om forebyggende tiltak.

Les mer her

Publisert 1. juni 2016

SS

Hundens språk og signaler

Et signal kan si mer enn tusen ord. Les vår artikkel om hundespråk og la deg fascinere over kommunikasjonen hunder seg i mellom. Ikke minst vil du oppdage at hundene også snakker med oss…

Les mer her

Publisert 20.01.2016

art

Flått – Hvorfor er vi redd for den? Jo, fordi den kan overføre alvorlig sykdom via bittstedet.

Artikkelen forteller deg om sykdommer som kan overføres med flått. Og hvilke preparat som beskytter hunden mot flåttbitt.

Les mer her

Publisert 1. juni 2016

SAMSUNG CSC

Ny valp? Her er veterinærens råd for valpens første leveår

Vi gir dere en enkel oppskrift på hva du må huske på i valpens første leveår.

Les mer her

Publisert 1. mai 2016

1000 x 387

Valpen og pregingsperioden – del 2 Preging, definisjon og bruk

Hva er egentlig pregingsperioden? Hvorfor er denne perioden av hundens liv så viktig? Denne artikkelen er del 2 av serien på fire artikler som tar for seg arv, preging og læring hos hund.

Les mer her

Publisert 20/09/2015

fraktur

Knekte/frakturerte tenner hos hund – et vanlig problem!

Fakturerte eller knekte tenner er et vanlig problem hos hund. Dersom bruddet går inn til nerven i tannen vil dette gi tannverk og smerter. Hunder har noe begrenset evne til å vise kronisk smerte og kan dermed gå med slike tenner i lang tid før de blir oppdaget. Det er ikke uvanlig at de først blir oppdaget ved en generell helsekontroll hos veterinær.

Les mer her

Publisert 1. mars 2014

29

Å reise med hund til utlandet både hyggelig og enkelt – bare du følger norsk regelverk…

I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite for å reise med hund knyttet til Mattilsynets krav.

Les mer her

Arv artikkel 1

Valpen og pregingsperioden del 1 – Arv

Hvilke byggeklosser består en hund av? Hva er medfødt? Hvordan kan du som hundeeier være med på å påvirke og utvikle din hund. Dette en serie første del av fire artikler, som tar for seg arv, preging og læring.

Les mer her

Publisert 20/08/2015

Livmor 1

Livmorbetennelse

Du vil garantert vite mer om livmorbetennelse hos hund etter å ha lest denne artikkelen. Dermed  kan du være med på å redde hundeliv!
Publisert 20.01.2016
Klinikk aug 2014 232

Tannstein og plakk hos hund

En stor andel av de pasientene vi som veterinærer ser til daglig, har problemer med tennene sine. Viste du at over 80 % av hunder over tre år har en eller annen grad av tannkjøttsbetennelse som følge av tannstein? Denne artikkelen forteller deg hva tannstein og plakk er, hva konsekvensen av tannstein og plakk kan være og hva du kan gjøre for å forebygge dette.

Les mer her

Publisert 1. mars 2016

SAMSUNG CSC

Trykke finger

Trykke finger er en morsom aktiviseringsøvelse som er lett å lære hunden din.

Ler mer her

Publisert 20/08/2015
petoskey fireworks[1]

Nyttårsaften – skummel for mange hunder – hva kan vi gjøre?

Mange hunder er redd på nyttårsaften når rakettene skytes opp. Vi forteller deg om ulike tiltak og  produkter som kan være med på å redusere hundens ubehag.

For alvorlig redde hunder finnes det også ulike medisiner du kan gi. Vi informerer deg om disse,  og om virkningsmekanisme og eventuelle bivirkninger.

Les mer her

Publisert 20.12.15

Sukkersyke/Diabetes

Denne sykdommen rammer faktisk ganske mange hunder i Norge. Det er fullt mulig å leve et godt hundeliv likevel. Les mer og forstå hvordan sykdommen utvikles og behandles.

Les mer her

admin-ajax.php_

Bukspyttbetennesle – en «julesykdom» som kan ramme hunden din.

Med flere røde fridager er mange hunder svært tilfreds med ekstra oppmerksomhet og opplevelsen av at hele familien, altså hundens flokk, er samlet på samme sted. Men i god tro og gjerning deler mange eiere også deilig julemat med hunden sin – konsekvensen av dette kan bli en veldig syk hund..

Les mer her

Nettmagasin gluakom

Glaukom hos hund – Leonbergeren Trolle lever et aktivt liv med bare et øye

Hva er egentlig glaukom? I denne artikkelen han du lese historien til leonbergeren Trolle som har glaukom og få vite mer om hva dette er.

Les mer her

Publisert: 20/10/2015

Kastreringsbilde artikkel

Kastrering av tispe og hannhund

Kastrering kan i noen tilfeller være løsningen på sykdom eller uønsket adferd hos tispe og hannhund. Denne artikkelen forteller om ulike årsaker til kastrering, hvilke alternative behandlinger som finnes, og hva man skal være oppmerksom på knyttet til dette valget.

Les mer her

Publisert 20.11.2015

NEse

Portrettintervju med Merete

Les mer her

SAMSUNG CSC

Vaksinering av hund

Ønsker du å vite mer om vaksiner? Hvorfor vaksinerer man hunder, og hva er eventuelle konsekvenser dersom man glemmer å vaksinere hunden sin?

Les mer her

Publisert 20/09/2015

Firkantet

Øyets anatomi og funksjon

For å forstå en sykdom eller skade må man vite hva som er normal anatomi for et organ og hvordan dette fungerer. Denne artikkelen tar for seg øyet.

Les mer her

Publisert: 20/10/2015

NEse

Portrettintervju med Camilla

Les mer her

SAMSUNG CSC

Førstehjelp del 1 – Generell førstehjelp og forebygging

Det kan i noen tilfeller være vanskelig vurdere om hunden din er syk eller skadet. Som eier er det viktig å kunne ta ut alvorlig skade eller sykdomstegn, slik at en raskest mulig kan søke hjelp ved behov. For å vite når noe er galt må du først vite hva som er normalt.

Les mer her

admin-ajax.php_

Førstehjelp del 2 – Akutte skader

Akutte skader kan oppstå når du minst venter det, og i alle varianter. Med grunnleggende kunnskap og ferdigheter, vil du som dyreeier har større sjanse for å hjelpe hunden din. Du vil vite hvilke symptomer som du skal se etter, og hva som er viktig med hensyn til behandling. Du vil også lettere være i stand til å yte akutt hjelp, noe som ofte er livreddende. Rådfør deg alltid med veterinær om du er usikker.

Les mer her

IMG_2512

I arkivet vil du finne tidligere publiserte artikler. Du kan også bruke vår søkefunksjon øverste på siden.

Vi bestreber å holde siden faglig oppdatert. Veterinærmedisin er i hurtig utvikling, og vi kan derfor ikke garantere at eldre filmer alltid vil inneholde det nyeste innenfor forskning eller regelverk.