Hvordan lære hunden din å følge menneskespor – En morsom aktiviseringsøvelse som virkelig viser hunden fra en fantastisk side.

Hundenesen er helt fantastisk og luktesansen er nok den sansen hunden bruker aller mest. Vi mennesker har i lang tid utnyttet denne egenskapen.  I første omgang til hjelp for innsamling av mat, jakt, men etter hvert har hundens luktesans blitt brukt til stadig flere og flere ting. Det finnes hunder som sporer opp narkotika, sprengstoff, mennesker som går seg bort i skogen, ulike typer kreft, lik og mennesker som blir tatt av snøskred. Dette er bare noen av de tingene hundenesen blir brukt til.

Har du tenkt igjennom at din hund også har utstyret som trengs for å gjøre disse tingene? Altså at den har akkurat samme nesen som de hundene vi lar oss imponere av gjennom historier i media? Hunden din kan også lukte og skille på alle disse ulike luktene. Den eneste forskjellen på din hund og søkshundene, er at de er trent til å vise mennesker når og hvor de lukter det vi har trent dem til.

Hunder elsker å bruke nesen – de gjør det hele tiden. I tillegg har de aller fleste hunder stor glede av å trene sammen med deg og av å bruke hodet sitt, altså måtte konsentrere seg.Søksarbeid utfordrer alle disse tingnen og gjør det til en veldig fin aktiviseringsøvelse som du enkelt kan gjøre sammen med hunden. Ved å legge inn aktiviseringsøvelser i hverdagen vil du både forbedre samarbeidet dere imellom, samt at hunden får en mer innholdsrik hverdag enn den vil få ved å bare gå tur.

Denne artikkelen gir deg en stegvis oppskrift på hvordan du starter innlæring på at hunden skal følge et bestemt menneskespor.

Frem til nå har hunden din helt sikker på egenhånd fulgt mange menneskespor. Forskjellen er at den nå skal følge det sporet som du legger opp til og følge det helt til du forteller at dere er ferdig.

DEL 1 – HVORDAN LEGGE UT ET SPOR

Steg 1

Utstyr

Steg 1 – Gjør deg klar

For å legge ut de aller første sporene trenger du å ha med deg mange små godbiter (for eksempel noen små skinkebiter) og eventuell merkebånd.

Langlinen får du bruk for når du skal gå sporet.

Steg 2

Gå vekk fra stien

Steg 2 – Finn deg et sted som er nogenlunde fritt for andre lukter.

Luktfritt blir det aldri for hunden, men gå litt vekk fra vegen/stigen hvor det er mye folk som beveger seg.

Steg 3

Merkebånd

Steg 3 – Merk deg ut en start, slik at du vet hvor sporet ditt er.

Det kan være at du ser deg ut en spesiell stein eller busk, eller du kan henge opp merkebånd. I starten kan det være lurt å merke starten med merkebånd, da vi mennesker veldig fort glemmer hvor vi har gått:)

Steg 4.1

Ta deg ut en vei

Steg 4.1 – Legg sporet

De første sporene kan være mellom 20 – 40 meter lange. Når du står ved startstedet ditt så se deg ut et punkt du skal gå mot, slik at sporet ditt blir noenlunde rett de første gangene.

Steg 4.2

Godbiter

Steg 4.2 – Bruk av godbiter

For at hunden skal forstå at det lønner seg å følge akkurat det menneskesporet og fortsette å følge det helt til slutten, legger vi ut godbiter underveis.

Steg 4.3

Godbit på bakken

Steg 4.3 – Slipp godbitene ned i sporet

Når du går ut de første sporene slipper du ned en godbit for hvert andre skritt. Ta to skritt – slipp ned en godbit – ta to skritt – slipp ned en godbit. Du trenger ikke slippe tråkke på godbitene, men slipper de bare rett ned der hvor du går.

Steg 4.4

Merkebåd underveis

Steg 4.4 –  Det kan være lurt å merke sporet underveis

Det kan være lurt å merke sporet de første gangene slik at du vet hvor du har gått. Det kan du gjøre ved å ha med merkebånd (som for eksempel kan være små remser av tøy, plastikkpose, eller lignede). Merkebåndene setter du opp med jevne mellomrom mens du går, slik at du ser neste merkebånd fra det forrige. De bør henges godt opp fra bakken (for eksempel på trær) og skal ikke legges på bakken, da forstyrrer de hunden.

Steg 5.1

Godbitbunke

Steg 5.1 og 5.2  – Avslutt sporet

Når du har gått 20 – 40 meter legger du ut en litt større belønning. For eksempel en liten haug med godbiter.

Steg 5.2

Godbithaug

Steg 5.3

Retning

Steg 5.3 og 5.4 – Avslutte sporet og gå tilbake til start

Så går du rett ut til en av sidene, går i denne retningen minimum 20 meter og går så tilbake til utgangspunktet. Se tegning! Husk hvilken vei du valgte å gå til siden på, når dere har gått sporet skal dere gå andre veien.

Steg 5.4

Illustrasjon

Ta av og gå mot en side, for eksempel venstre når du legger sporet og ta av og gå mot den andre siden, i dette tilfellet høyre.

Steg 6.1

pause

Pause – se steg 6.2 🙂

Steg 6.2

           

Steg 6.2 – la sporet ligge minimum 15 minutter

Har du tenkt på hva det er hunden lukter og følger når den går et spor? Vi mennesker setter igjen luktpartikler og annet snadder (les hudceller, hår, osv.) der vi går, i tillegg til at vi knuser vegetasjonen og frigjør dermed partikler fra den. Hunden lukter dette.  Når vi akkurat har gått ut et spor vil disse partiklene fortsatt ”sveve” i luften etter deg (se tegning). For at dette skal falle ned i sporet, slik at hunden må ta nesen ned og bruke den skikkelig for å finne ut hvor du har gått, lar vi det gå litt tid før vi går sporet. Ha tålmodighet og la sporet ligge i hvert fall i 15 minutter de første gangene

Del 2 – LA HUNDEN FINNE UT HVOR DU HAR GÅTT

Langline

Så er det hunden sin tur. I utgangspunktet trenger du ikke noe avansert utstyr for å trene spor, du kan bruke vanlig halsbånd/sele og bånd, men hunden vil jobbe litt friere hvis den kan få gå i sele og eventuelt i en langline.

Ta med hunden til der sporet starter. Koble på langlinen og ta et steg ut i sporet. Så venter du… Nå er det hunden som skal få bruke nesen. De første gangene vet du hvor sporet går, men når dere kommer lenger ut i sportreningen er det kun hunden som har fasiten på hvor sporet går – det er de som har nesen.

Spor 1

De aller fleste hunder vil ganske raskt lukte at du allerede har vært og gått på stedet og vil sjekke ut hva du har hold på med. Nesen går ned i bakken og ganske snart finner de en godbit. Dette styrker motivasjonen til å fortsette å finne ut av hvor du har gått. Følg etter på noen meters avstand, hold en mildt stram line slik at du har kontakt med hunden, men samtidig så løst at du ikke holder hunden igjen. Du trenger ikke å si noe, la hunden jobbe i fred.

Spor3

Hvor raskt det vil gå er helt forskjellig fra hund til hund. Noen raser av gårde i full fres, mens andre tar det veldig med ro og sjekker hvert eneste spor. Heng på og nyt:) Husk på å plukke ned eventuelle merkebånd etter hvert som du går.

Spor2

Følgedene ting kan skje undeveis – da gjør du følgende:

  1. Hunden stopper opp og vil ikke gå videre, eventuelt forsøker å trene med deg (sitt, kontakt, osv.). Forsøk å ha litt is i magen først, stå rolig og overse hunden. Mange hunder vil da gjennoppta sporingen. Dersom den ikke gjør det, ta et lite steg videre i sporet og overse hunden.
  2. Hunden vil gå tilbake i sporet/baklengs. Hunden får ikke gå forbi deg og bakover, da holder du den bare igjen i båndet, evenuelt tar et skritt fremover i sporet. Så venter du igjen.
  3. Hunden går ut av sporet til siden. Dersom hunden helt tydelig er på vei vekk fra sporet, det vil si er utenfor med mer enn 3 – 4 meter holder du bare forsiktig igjen i båndet. Ikke si noe, se om hunden finner tilbake selv – de aller fleste gjør det!
  4. Hunden spiser ikke godbitetene underveis, men vil gå fremover i spore. Heng på – om den ikke har tid til å spise godbiter underveis fordi det er gøy å gå spor, er det bare fint.
Ferdig

Når hunden kommer til den store belønningen i slutten lar du den spise denne mens du forteller at hunden er flink (ros, klapp og kos). Ta av langlinen hvis du har brukt denne, og koble på det vanlige båndet.

Dere er nå ferdig med sporet. For å symbolisere dette for hunden, går du nå tilbake ved å ta av ut til siden i den motsatte retningen av hva du gikk når du la ut sporet (se tegning under del 1 – steg 5.4). Har hunden din lyst til å følge sporet du gikk videre? Så bra, da synes den dette var stilig. Avslutt allikevel ved å gå motsatt vei og gled deg til neste spor:)

spor6

Den første gangen du trener spor med hunden din kan det være lurt å legge to spor med en gang. Noen ganger blir det første sporet litt prøving og feiling (fra både din og hunden sin side). Da kan spor nummer to gi en fin mesting da hunden har frisk i minne at det var lurt å følge lukten av deg fordi den fant så mye godt i sporet og at det var spennende å se hvor du hadde gått.

Når hunden har fått noen gode erfaringer med slike innlæringsspor så kan du øke vanskelighetsgraden ved å øke avstanden mellom godbitene, lengden på sporet, liggetiden til sporet, følge andre menneskers spor, variere terrenget du går i og ”formen” på sporet (rett, uformet, følger terrenget, osv.). Det fine med søkstrening er at du alltid kan finne nye utfordringer:)

Lykke til med treningen!

Takk for lånet av fine Bio og for god hjelp fra lillebror Fredrik Stai 🙂