«To do» liste for valpens første leveår
En ny valp i huset er en stor begivenhet, og forhåpentligvis er det starten på et tett forhold som vil vare i mange år, og gi deg som hundemenneske store gleder!
I tiden før valpen kommer i hus bør man bli enig om hus- og spilleregler med andre mennesker som kommer til å være mye sammen med hunden.
For valpens del er det viktig at eier er konsekvent i hva som er lov og ikke. På den måten skapes et harmonisk og positivt hundehold, hvor valpen blir trygg på seg selv.
Valpen må også få et «fristed» i huset hvor den kan velge å trekke seg tilbake. Bur eller fast liggeplass et godt alternativ her. Og mens man gleder seg til valpen er gammel nok til å hentes, så kan en kose seg med å handle inn hundeleker, gnagebein og bestemme navn.
Vaksine
Valpen kommer i hus ca ved 8 ukers alder. Da er den avvent med melk fra tispen og spiser valpefor. I denne fasen er individets antistoffmengde på sitt laveste nivå. Valpen får ikke lenger overført antistoff gjennom morsmelken, samtidig som dens eget immunsystem ennå ikke er fullt utviklet. For valper som vil være i nærkontakt med andre hunder i perioden 8 til 12 uker, kan det være lurt å vaksinere mot parvovirus ved 2 måneders alder. Da får de i denne kritiske fasen, før de selv starter med full produksjon av antistoff, optimal beskyttelse mot en meget alvorlig virusinfeksjon.
Når valpen er 12 uker er immunsystemet bedre utviklet og det er anbefalt med første grunnvaksine. Den er mot valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste. Mange eiere velger også å gi valpen ekstra beskyttelse mot kennelhoste, med en dråpevaksine som dryppes i nesen. Neste grunnvaksine er ved 1 års alder. Etter dette trenger hunder kun vaksine hvert tredje år mot alle sykdommer bortsett fra kennelhoste, som det anbefales å vaksinere mot årlig. Ved hver vaksine får også hunden en generell helsesjekk.
Ormekur
Via morsmelken får valpen overført spolorm. De ser ut som spaghetti, og kan dersom det blir mange av dem i tarmen, skape forstoppelse som er farlig for en liten valp. De hindrer også optimalt opptak av næringsstoffer.
I Norge er det oppdretter som starter med parasittbehandling. Panacur eller Banminth er de vanligste produktene å bruke. De er reseptbelagte i Norge. Avhengig av hvilket produkt du velger skal valpene behandles fra de er 2 til 3 uker gamle, og deretter hver andre (Banmint) eller tredje (Panacur) uke frem til de er 10-12 uker.
Valpen bør også få en ormekur en av de første ukene etter at den er kommet i nytt hjem. Siden den nå ikke får mer morsmelk, og følgelig ikke kan resmittes via melken, er denne behandlingen viktig. Fordi valper spiser på mye rart anbefales det å behandle dem igjen ved 3 og 6 måneders alder. Voksne hunder trenger ikke behandles med mindre de har tilgang til gnagere, fugler eller avføring som kan gi dem ny smitte.
Sosialisering, preging og tilknytning
Valpen er som en svamp de første ukene i nytt hjem. Den er utrolig mottakelig for læring, som den tar med seg gjennom hele livet. Bruk derfor tiden godt. Inkluder valpen i aktiviteter som den vil være med på i voksen alder. Introduser familiemedlemmer, barn og andre hunder som kan få betydning i hverdagen. Men viktigst av alt, knytt valpen til deg med ros, godord og masse kjærlighet!
Tenner og tannfelling
Tannfelling skjer på noe forskjellig tidspunkt fra individ til individ og også innen ulike raser, men starter vanligvis ved 4 måneders alder. De fleste har fått alle blivende tenner ved 7 måneders alder.
Før denne perioden er det viktig at du som hundeier har lagt grunnlaget for å se den firebeinte i munnen. Da kan du følge med på at tannfelling foregår normalt, altså at valpen mister og får nye tenner. Dersom tannfelling ikke forløper som forventet, eller man ser melketenner som er skadet, bør man oppsøke veterinær for å få en vurdering. Det gjelder spesielt hvis man ser blivende tenner vokse ut, og at gamle melketenner ikke løsner.
Dobbelt tannsett kan over tid gi permanente feilstillinger. I beste fall blir det kun kosmetiske konsekvenser, men i noen tilfeller vil feilstilte tenner gi skader i ganen/gommen.
Unghund og kjønnsmodning
Mange valpeeiere vil ha glede av en 6 måneders unghundkontroll hos veterinær. Her sjekkes hjerte, bitt, testikler/jur, pels og helsestatus. Eiere har også ofte spørsmål om foringsrutiner, parasittbehandlinger, eventuell flåttprofylakse og litt om generell hundetrening og lydighet.
En gang mellom 7-24 måneder kommer de aller fleste hunder i kjønnsmodning, det vil si at tispen får løpetid og at hannhunden skjønner hva dette erJ
Dette er en utfordrende tid, og alt arbeid du har lagt ned i valpen tidligere, er gull verd. Fra å være en lydhør valp som har lyst å være der du og tryggheten er, blir utførselstrangen nå større. Og ikke minst virker det som mange unghunder blir midlertidig «døve».
Hold ut denne perioden- den går over. Oppsøk gjerne hundekurs eller klubber hvor ungehunden kan leke med likesinnede, samtidig som du kan trene med provokasjoner og få tips.
Ved et års alder er en viktig epoke over. Du har lagt grunnlaget for at du og valpen din kan få et langt og rikt hundeliv sammen. Fortsettelsen er også spennende – nå har du sett konturene av hva som bor i hunden din, og kan forsterke og trene videre på de egenskapene du ønsker mer av. Og forhåpentligvis har du fått en god turvenn, og en glad hund som gir deg humor og gleder i hverdagen.
Lykke til med fortsettelsen.
Vi har flere artikler om preging, arv og utvikling av valpen, samt håndteringsfilm, trenings- og sosialiseringsfilmer og ikke minst har vi intervjuet 3 personer som daglig jobber med valper og deres utvikling og behov. Se mer på våre film og artikkelsider.