Det blir ikke skade på en tann som er ren – Tannstein hos hund er mer vanlig enn de fleste tror.

I mitt yrke som veterinær er mitt absolutte favoritt fagfelt tenner og munnhule. Og godt er det, for da kan jeg være med å bidra til bedre hundehelse og glade hunder uten vonde munner. En stor andel av de pasientene vi som veterinærer ser til daglig, har problemer med tennene sine. Viste du at over 80 % av hunder over tre år har en eller annen grad av tannkjøttsbetennelse som følge av tannstein og svært mange har knekte tenner? Viste du også at dette ofte først blir oppdaget ved en generell helsekontroll hos veterinær?

Hunder kan ikke si i fra at de har plager i munnen

Klikk her for å gå rett til delen om tannstein

Hunder generelt har en begrenset evne til å uttrykke kronisk smerte, derfor blir dette ofte oversett. En hund kan ikke fortelle oss med ord at noe gjør vondt, de kan heller ikke peke på den vonde tannen og de har ingen enkelt tegn som betyr smerte. De har også, som en naturlig del av det å være et dyr, et instinkt om å skjule smerte for å opprettholde plass i flokken og beholde livet. De fortsetter derfor å spise og drikke, være med på tur og gjøre jobben sin. Det er kun helt små forandringer som kan avsløre at den faktisk plages med tannverk.

Jeg møter den klassiske tannpasienten hver eneste dag. Hunden kommer inn for annen behandling, for eksempel for en vaksine, og et munnhuleproblem blir oppdaget ved den generelle helsesjekken. Eier forteller at hunden er i fin form, og oppfører seg normalt, den tygger til og med på tygge ben og leker. Det kan derfor være forvirrende for noen eiere at hunden likevel kan ha noen grad av smerte.

I samråd med eier blir vi enige om å utføre en tannbehandling. Vi vet at hunder har samme smertefølelse som mennesker, det vil si at tannverk hos hund gjør like vondt som hos oss. Når vi i tillegg vet at hunden ønsker å skjule kronisk smerte, sier det seg selv at behandlingen bør utføres innen kort tid.

Når vi snakker sammen noen dager etter inngrepet forteller eier at hunden mer aktiv, gladere, mer leken, vil kose enda mer enn før, leker mer (”vi trodde jo bare den var gammel”) og gjør jobben enda bedre, følgelig blir det tydelig at behandlingen har gjort hunden lykkeligere fordi den ikke har smerte i munnen.

dyrlegehjelpen.no har som mål å fremme dyrehelse og velferd, derfor forteller vi dere om tannhelse. Denne artikkelen er en av to artikler om de to vanligste munnhuleproblemene hos hund, plakk og tannsteinsproblemer og knekte tenner.

Tannstein og plakk er normale munnhulebakterier, men irriterer tannkjøttet og gir tannkjøttbetennelse

Tannstein starter som bakteriebelegg på tennene. Dette belegget dannes hele tiden. Det kalles da plakk og er mykt og lett å ta bort. Når plakket ikke fjernes vil flere og flere bakterier samles og benytte komponenter i spyttet for å lage tannstein. Tannsteinen sitter på tennene og bakteriene lever beskyttet inne i denne. Bakteriene skiller ut en del avfallstofffer. Dette vil blant annet føre til vondt lukt.

Tannstein/plakket, heretter forkortet med TP, i seg selv gjør liten skade på tennene, men det er tannkjøttets reaksjon på TP og dennes avfallstoffer som avgjør hvor mye skade som oppstår. Det er veldig varierende fra individ til individ og fra rase til rase hvor stor reaksjon det blir. Noen hunder kan ha mye TP og liten reaksjon i tannkjøttet og noen hunder kan ha lite TP, men reagere veldig. Vi vet ikke sikkert hvorfor det er slik.

Når kroppen reagerer på TP vil det først utvikles en tannkjøttsbetennelse. Dette viser seg med at tannkjøttet i kontakt med TP blir rødt og hovent. Det blør lett og er ømt ved berøring. Dersom man ikke fjerner TP fortsetter betennelsen nedover i tannkjøttet og vil etter hvert påvirke ligamentene som holder tennene på plass. I tillegg vil tannkjøttet etter hvert trekke seg vekk fra TP og beinvevet rundt tennene vil kunne tilbakedannes. Dette vil føre til at tannrøttene etter hvert blottes. Blottede tannhalser og betennelse i tannfestene gir ising i tennene og etter hvert smerter.

Dersom utviklingen får fortsette vil tennene etter hvert løsne. Bakterier fra munnulen kan komme ned i tannroten. Dette vil gi kunne gi tannrotsbyller (absesser). Dette er både smertefullt for dyret, men gir også en kontinuerlig frigjøring av bakterier til blodet og dermed til resten av kroppen. Denne frigjøringen kan på virke hjertet, immunforsvaret og andre organer.

Bildeserien under illusterer utviklingen fra frisk munn til kraftig skade på grunn av plakk og tannstein.

Tannstein frisk
Behandling og forebygging
Hjemme – tannpuss er eneste hjemmebehandlingen som begrenser/forebygger plakk og tannstein!

Det eneste tiltaket som sikkert forebygger og begrenser utviklingen av plakk, og dermed tannstein, er daglig tannpuss. Omdannelsen fra plakk til tannstein tar mellom 24 og 48 timer og når tannsteinen først er dannet kan dette ikke lenger pusses bort. Klikk her for å se hvordan du kan lære hunden din å pusse tenner.

Det finnes også enkelte produkter en kan bruke som kan begrense utviklingen av TP noe. Et eksempel er egne munngeler til hund som inneholder med klorhexidin. Det er viktig å merke seg at dette ikke er det samme som å pusse tenner, men kan brukes dersom en ikke får til tannpuss for å øke intervallet mellom tannrensene på klinikk.

Daglig tannpuss er det eneste som sikkert hjelper mot plakk

På klinikken – Full munnhulerens med instrumenter og ultralydscaler

Jevnlig fjerning av plakk og tannstein ved hjelp av håndskraper og ultralydscaler på klinikk er et meget godt hjelpemiddel for å opprettholde god munnhygiene. I forbindelse med munninspeksjonen blir også eventuelle skadde og løse tenner oppdaget, og eventuell videre behandling kan igangsettes. I mange tilfeller vil dette innebære ekstrakjsjon/tanntrekk av en eller flere tenner.

Etter tannsteinsfjerningen poleres tennene for å jevne ut overflaten slik at det blir mer utfordrende for bakteriene å feste seg på overflaten. Det er allikevel viktig å merke seg at plakkdannelsen starter igjen med en gang. Derfor er det viktig å komme raskt i gang med tannpuss. Dersom du ikke får til å pusse tennene til hunden din bør den komme jevnlig til tannsteinsfjerning.

Vil du se hvordan en tannsteinsfjerning på klinikk foregår? Klikk her