Å reise med hund utenlands er enkelt, men vil du ha hunden din med deg hjem, må du følge regelverket fra Mattilsynet.
Under følger en lettskrivet oppsummering med reiseregler for de vanligste landene der nordmenn ferierer med hund. Det er sjelden vanskelig å få med seg hunden inn i ferielandet, men norske regler stopper hunden din ved norsk grense, dersom du ikke har hundepass, vaksiner og ormebehandling i orden.
Skal du reise til mer eksotiske reisemål, finnes det på mattilsynets hjemmeside en god reiseveileder hvor du som eier skriver inn antall dyr, rase, alder og hvilke land du skal besøke, hvor du så får opplyst regelverket for de landene du vil besøke. Siden dekker eventuell reise i hele verden.
Norsk regelverk har forskjellige krav avhengig av hvilket land du har feriert i, så avklar alltid med Mattilsynet dersom du importerer hund fra land utenfor EU. Her kan det være særskilte bestemmelser du må følge, og reglene kan endre seg relativt raskt avhengig av landets status med hensyn til smittsomme sykdommer.
Ormebehandling av hunden er viktig, fordi revens dvergbendelorm som vi ikke ønsker etablerer seg i Norge, først og fremst kan være farlig for deg som eier.
Revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) er påvist hos rødrev i Sverige, og er vanlig i flere europeiske land.
Dette er en innvollsparasitt som vi ennå ikke har påvist i Norge, og som er farlig for mennesker. Man kan smittes med egg av Echinococcus multilocularis via bær, sopp eller grønnsaker som er forurenset med avføring fra smitteførende rever eller hunder. Smittede rovdyr kan også ha parasittegg i pelsen. Dersom mennesker blir smittet, kan det over tid oppstå svulstaktige masser av parasittblærer i indre organer, spesielt i leveren, som potensielt kan være dødelig.
Etablerer denne parasitten seg i Norge kan vi ikke lengre spise friske bær og sopp uten fare for å bli syke.
Det er derfor norsk regelverk er strengt med hensyn til innførsel av hunder uten godkjent ormebehandling.
Informasjon om hva som kreves for å få hunden din fra Sverige og EU land ut fra norsk regelverk, finnes under:
For transport over grensen fra Sverige til Norge kreves:
Disse reglene gjelder uansett om du skal på ferie med kjæledyret ditt eller tar med et dyr fra et annet land til Norge. Reglene gjelder også for deg som skal på dagstur med hunden din.
- Hunder (gjelder også valper) skal få behandling hos veterinær mot revens dvergbendelorm 24-120 timer før ankomst til Norge. Behandlingen må skje før den kommer til Norge, og man må unngå smittefare til man krysser grensen til Norge. Alternativt kan du løpende behandle hunden med 28 dagers mellomrom. Les mer om ormebehandling her
- Alle hunder skal ha EU-pass.
- Alle dyr skal ha identitetsmerking.
Skulle du ha videre spørsmål kontakt gjerne Mattilsynets direkte på 22 40 00 00
For transport over grensen fra EU(utenom Sverige) til Norge kreves:
Ønsker du å ta med deg dyret ditt fra andre EU/EØS-land enn Sverige, bør du planlegge dette i god tid. Kontakt veterinær for å begynne forberedelsene for å kunne reise med dyr fra utlandet.
1) Hunden må være chipmerket og ha pass.
Dette fås hos veterinær, som registrerer dyrets identitet, samt alle vaksiner og parasittbehandlinger.
2) Ormebehandling: les mer om dette her
3) Rabiesvaksine:
Ved innføring av dyr fra EU/EØS-land og godkjente listeførte tredjeland, kan dyret tas inn til Norge 21 dager etter vaksinering. Det kreves ingen blodprøve for disse hundene.
NB: Noen land krever nå at det går 21 dager fra rabiesvaksinering i Norge til innføring i deres land (selvom vi ikke har rabies i Norge). Det kan være lurt å ta kontakt med landes ambasade for å høre om dette gjelder i landet du skal reise til.
4) Flått, lus, lopper og endoparasitter er vanligere i utlandet enn i Norge.
Vi anbefaler at hunden behandler forebyggende før reise. Det finnes flere medikamenter, avhengig av hvilket land dere skal til.
Kontakt gjerne dyrlegehjelpen.no og vi vil råde dere og skrive ut forebyggende resepter som dere trenger. Kontakt info finnes på vår hjemmeside. Vi kan nås både på e-post og telefon. Vi er der for deg!
For en vellykket reise kan være bra å ha med eget fôr, midler mot diarè, flåttpenn, saks og pinsett, samt bandasjemateriale og sårrens til hunden.
For reise med hund utenfor EU:
Ved innreise til Norge fra tredjeland og ikke godkjente listeførte land gjelder særskilte krav og regler. Kontakt Mattilsynet, for de nyeste innreisebestemmelsene. Innreiseregler til Norge og reiseveilederen finner du på: www.mattilsynet.no.
Ved innreise fra noen land, skal man varsle Mattilsynet før innreise. Sjekk hos Mattilsynet hvilke land dette gjelder.
Med hensyn til rabies-status ved innføring av hund, katt eller ilder fra ikke godkjente listeførte land og tredjeland, sier regelverket at det skal foreligge blodprøve med godkjent antistoff nivå mot rabies. Blodprøven kan tas minimum 30 dager etter rabiesvaksine. Godkjent prøve føres inn i passet av veterinær. Deretter må man vente 90 dager før dyret kan innføres til Norge. Her kreves eget rabies sertifikat fra veterinær.
Knyttet til reisemagasinet vårt presenterer vi også:
Kennelopphold på Thomassens treningssenter og hundepensjonat – film
Norges eneste karantene stasjon og livet for hundene her – film