Valpen og pregingsperioden – Del 3 PREGING – Hundevalpen
Se for deg en hund. For eksempel en seks år gammel schæfertispe. Hva er det som gjør at hun har blitt akkurat det individet hun er? Hvorfor har hun utviklet den personligheten og den væremåten som kjennetegner akkurat henne? Hvilke byggesteiner er det egentlig som ”utgjør” en hund? I tidligere artikler har vi tatt for oss byggesten nummer 1, arv og byggesten nummer 2, preging, og definert hva preging er. Denne artikkelen tar for seg hvordan du som valpeeier kan bruke pregingsperioden til å forme valpen til et trygt og veltilpasset individ.
Preging av valpen
Valpen har nå blitt tre uker og er i gang med sin pregingsperiode. Den er nå som en tørr svamp som trekker til seg erfaringer og lærer hvordan den skal være som individ og hva den vil oppfatte som normalt og trygt.
Valpen vil fortsatt ha med seg sine gener. Den har derfor en del forutsetninger som formes av at den både er en hund (og langt tilbake en ulv), en rase eller blanding av raser og selvfølgelig også av de ulike individene som den har med seg i familien sin, da særlig sine foreldre.
Alle valpekassebilder er fra Kvitkrullens E- kull der Kvitkrullens Elbrus aka Bio kommer fra. Bio er månedens hund og stjerne i vår film og stjerne i begge mainettmagaisnets filmer om håndtering og gode tips til valpeeieren.
Første del av pregingsperioden er i valpekassen
Valpens pregingsperioden r fra ca 3 uker til ca 16 uker. Det betyr at de første ukene er det oppdretter, hundemoren, de andre valpene og eventuelt andre hunder hos oppdretter, som vil være med å prege valpen.
Hundemor og de andre valpene lærer valpen å være hund. Hundemor formidler mye viktig kunnskap til valpene i denne tiden. Hun lærer valpene hvordan hunder kommuniserer, hun lærer dem kroppskontakt og nærhet, hun viser dem at miljøet utenfor valpekassen og senere utenfor huset er trygt, hun viser dem lek og jakt og at mennesker, både oppdretter, men også besøkende, er normalt og forhåpentligvis noe hyggelig.
Av hverandre lærer valpene kommunikasjon, kroppsbeherskelse, lek og jakt og de bruker hverandre som støtte når de skal tilnærme seg de utfordringene de møter i den nye verden.
I tillegg til å skape trygghet og selvtillitt har også hundemoren (og søsknene) en viktig oppgave med å lære valpen bitehemminger (det vi si at valpen må ha kontroll på bittet sitt slik at den ikke biter for hardt i kommunikasjon) og grensesetting. Dette innfører hun mest uttalt i slutten av tiden valpene er sammen med henne og er en av grunnene til at valpen bør få være med moren til den er i hvert fall åtte uker. Moren er altså nødvendigvis ikke lei valpene i den siste tiden når hun kan virke litt ginete, hun har derimot innført en ”mini terroruke” hvor hun lærer den at verden har noen regler som man må forhold seg til. Det at valpen har lært seg å ta i mot og forholde seg til grensesetting vil du ha nytte av når du skal lære den dine regler senere.
Oppdretter har også et viktig ansvar i denne perioden. Det er i valpekasseperioden grunnlaget for hvordan valpen opplever mennesker legges. I første omgang må valpene ha daglig omgang med oppdretter og eventuell familie, men etter hvert bør de også møte andre mennesker. Det er viktig at opplevelsen valpen får med disse menneskene er gode og trygge.
I tillegg begynner oppdretter gradvis å introdusere verden utenfor valpekassen. Valpene bør oppleve ulike lyder, som støvsugeren, kjøkkenlyder, ringeklokken, tv’en, musikkk, osv. De bør undersøke ulike lukter og ting. Det er ikke uvanlig at de kan få leker og lignende i valpekassen. Etter hvert bør valpene komme ut av valpekassen for å oppleve innemiljø, før de også får oppleve hvordan det er å være ute. Valpen bør også få kjøre bil og aller helst være med på andre ting enn bare å være hjemme hos oppdretter, som for eksempel tur til veterinæren.
Alle disse inntrykkene tar valpen til seg og vil siden oppfatte som normalt. Den lærer på en helt unik måte i pregingsperioden og alle inntrykk og erfaringer vil sitte (lagres i hodet) godt. Heldigvis er valpen også utstyrt med en fantastisk evne til å avreagere dårlige erfaringer i denne perioden. Det vil si at hvis den blir redd for noe, og en raskt gir den en god erfaring i samme situasjon, vil den ofte kunne riste av seg den dårlige erfaringen og ta med seg den gode. Det er likevel viktig, i største mulig grad, å gi den gode erfaringer, men ha med seg at dersom det skulle være noen negative inntrykk, så kan en rette det opp igjen på en helt annen måte enn hos et individ som er ferdig med pregingsperioden sin.
Så får du valpen hjem
Så er det du som tar over formingen av valpen. Forhåpentligvis har oppdretter gjort et godt arbeid allerede og du kan fortsette det. Det er nå lurt å lage en plan for hva det er du tenker at hunden din skal være med på gjennom livet. Hva trenger du å forberede den på? I hvilke situasjoner er det viktig for deg at hunden er trygg og fungerer bra?
Generelt vil det være en rekke ting som alle hunder bør være preget på, og som vil være viktig uansett hva slags liv hunden skal ha.
Hunden vil måtte forholde seg til mennesker. Valpen må møte flere ulike typer slik at den lærer at vi mennesker er forskjellige, men at den allikevel oppfatter alle som ”hyggelige”/ufarlige. La valpen hilse på menn, kvinner, mennesker med briller, med hatt, med ski på bena, mennesker med ulik hudfarge, med ulike klær, osv, og barn. Det er viktig at de menneskene du lar valpen din hilse på gir den gode erfaringer. Det kan være lurt å gi dem instrukser på forhånd slik at de vet hvordan de best mulig skal gi valpen din et godt grunnlag.
Du må også introdusere andre dyr for valpen. Den har vokst opp sammen med moren og de andre valpene, men for at den skal være trygg på andre hunder og lære seg å bruke hundens språk, må den møte andre hunder også når den kommer hjem til deg. Velg ut hunder du vet vil behandle valpen din på en fin måte, og varier gjerne mellom store og små, unge og gamle.
Har du katt, hest eller andre dyr, eller tenker at hunden vil komme borti dem senere, bør valpen i hvert fall få se disse dyrene.
Valpen vil også måtte håndtere ulike miljøer. Den bør oppleve byen, skogen, togstasjonen og miljøet utenfor kjøpesenteret. Den må være medi bil, på bussen, i båten og kanskje ta toget. Heldigvis er det slik at valpen er god på å generalisere i denne perioden. Det vil si at du ikke nødvendigvis trenger å la valpen oppleve alle mulige transportmuligheter i denne perioden, men hvis du lar den oppleve og få gode erfaringer med en del av dem, for eksempel tog og buss, så vil det komme naturlig for den å ta t-banen.
Videre må du planlegge hva du legger inn i pregingsperioden ut fra hva du tenker at valpen din trenger og sørge for at den får gode erfaringer med dette. Skal du være i spesielle miljøer bør valpen oppleve dette. Skal du være mye på båten om sommeren? Være på hytta? Skal du trene mye lydighet eller annen hundetrening? Valpen bør da få oppleve disse miljøene. Skal valpen være alene hjemme? Sove i bur? Tur til veterinæren? Gå på ski? Være i kano? Da må det oppleves og trenes på i denne perioden.
Alle disse tingene bør valpen ha vært innom før den blir fire måneder. Det er allikevel svært viktig at pregingsperioden ikke blir stressende for deg og valpen, så god planlegging vil være viktig. Pass også på at du legger inn dager hvor dere bare slapper av og ikke gjør noen ting spesielt.
En valp er et eget individ
Alle valper er unike og det vil derfor ikke være en bestemt plan for pregingsperioden som passer for alle. I tillegg til å legge opp planen etter hvilke miljøer og situasjoner hunden kan komme opp i, må du vurdere hvordan du skal introdusere valpen for disse. Noen individer trenger å bli tryggere på seg selv og ulike miljøer, mens andre individer trenger å oppleve miljøene og fortsatt klare å beholde roen. En valp vil trenge mye oppfordring, kanskje oppleve noe gøy, som lek i miljøet, mens an annen valp har større behov for å sitte rolig sammen med deg og se på miljøet, men ikke delta. Og kanskje de to valpene er ulike i ulike miljøer. Dette må du som hundeeier vurdere å tilpasse etter hvert som du blir kjent med valpen din.
Og dette er jo bare starten på treningen.. Heldigvis 🙂
Pregingsperioden handler ikke bare om å lære seg hva som er trygt og normalt. Nå starter også opplæring av valpen i forhold til hvordan vi mennesker vil at den skal oppføre seg ut over dette. De første tingene valpen må lære seg er at den ikke kan gjøre fra seg inne, at den noen ganger må være alene, at den ikke kan bite mennesker, hvor den skal sove, osv, osv.
I neste og siste artikkel vil vi ta for oss læring og noen enkle tips for hvordan trening av hund kan gjøres på en enkel og forståelig måte for hunden (og deg).